То не вигадка, не байка – всі ми любимо Нестайка

Книжкова валіза під назвою «То не вигадка, не байка – всі ми любимо Нестайка» наразі відкрита в дитячій книгозбірні з нагоди Дня народження Всеволода Нестайка.

30 січня день народження українського майстра казок та пригодницьких історій, автора, твори якого перекладені двадцятьма мовами світу. Цього дня йому виповнилося би 92 роки. Найвідоміші твори Нестайка – трилогія «Тореадори з Васюківки», казки «У країні сонячних Зайчиків», «Незнайомка з Країни Сонячних Зайчиків», «Неймовірні пригоди у лісовій школі», повісті «Одиниця з обманом», «П’ятірка з хвостиком», «Загадка старого клоуна», «Чудеса в Гарбузянах», «Пригоди Грицька Половинки» та інші. Всеволод Нестайко і досі залишається найпопулярнішим українським дитячим письменником.

/Files/images/2022_r/11.jpg/Files/images/2022_r/13.jpg

/Files/images/2022_r/12.jpg

Всі ведмеді люблять мед

18 січня 1882 рік. У цей день 140 років тому народився англійський письменник Алан Мілн. Той самий, який подарував читачам легендарного Вінні-Пуха. Неймовірно, але історію, яка принесла йому світову славу, сам письменник недолюблював. Чому? Про історію створення та шаленого успіху доброї історії про плюшевого ведмедика в день народження її письменника ви зможете дізнатися, коли завітаєте до Прилуцької міської бібліотеки для дітей на абонемент 1-4 класів і переглянете книжкову виставку-інсталяцію «Всі ведмеді люблять мед». Особливість виставки – родовід книги «Вінні Пух та всі-всі-всі».

/Files/images/2022_r/мілн 4.jpg/Files/images/2022_r/Мілн 3.jpg/Files/images/2022_r/Мілн2.jpg/Files/images/2022_r/Мілн1.jpg

Від споживацького безглуздя нам воду треба берегти!

Вода - колиска життя. Без неї неможливе існування жодної з відомих форм живих істот - рослин, тварин, бактерій і інших. Людина також не може прожити без води. Наше тіло на 80% складається з цієї унікального речовини, у водному середовищі відбуваються всі обмінні процеси в організмі.

Вода потрібна нам кожного дня - ми використовуємо її для пиття, приготування їжі, миття, охолодження, нагрівання й майже на кожному етапі виробництва товарів. Хоча понад 70% поверхні Землі вкрито водою, тільки близько 3% цієї води є прісними. Тільки третина прісної води доступна людині, інша зберігається в льодовиках. Більшу частину вільної води складають ґрунтові води. Таким чином, річки і озера містять всього лише близько 0,3% прісної води світу.

Для наочності, на кожну ванну солоної води припадає 1 літр прісної, з якого тільки 1 чарочка доступна для пиття.

Зараз стає очевидним, що ми споживаємо дуже багато води, більше, ніж планета може відновити і очистити.

Понад мільярд людей на планеті не мають доступу до чистої питної води. Більшість з них живуть в бідних країнах. В Африці, наприклад, більше половини населення страждають від 6 серйозних хвороб, пов'язаних з водою. Від цих хвороб гинуть мільйони дітей по всьому світу. На думку експертів політичні конфлікти наступного століття будуть пов'язані зі скороченням запасів питної води.

Всесвітній день водних ресурсів був започаткований аби нагадати всім про необхідність шукати нові шляхи для вирішення існуючих проблем. Відновлення річок, гарне очищення стічної води в промисловості і в побуті, висадка дерев і охорона лісів, зменшення водокористування у промисловості, використання безфосфатних миючих засобів, звичайна економія води в побуті – про все це і не тільки ви зможете дізнатися з матеріалів нашої книжково-журнальної виставки «Від споживацького безглуздя нам воду треба берегти!». А, можливо, запропонуєте власний шлях щодо вирішення проблеми питної води.

/Files/images/2021_r/ц.jpg

Освіта для кожного

Актуальність проблеми інклюзивної освіти пов’язана насамперед з тим, що число дітей, котрі потребують корекційного навчання, неухильно росте. І таких діток в Україні понад 1 млн., що становить 12% від загальної кількості дітей у країні (такі невтішні дані приводить Заярнюк О.В., кандидат економічних наук, доцент кафедри економіки праці та менеджменту Кіровоградського національного технічного університету у виданні «Науковий вісник Міжнародного гуманітарного університету»).

На допомогу батькам таких дітей та їх вихователям видавництво «Літера ЛТД» випустило серію книг «Інклюзивне навчання». Бібліотека отримала ряд видань цієї серії і пропонує Вам ознайомитися з ними.

/Files/images/2021_r/Й1.jpg

«ДЕТЕКТИВ ІДЕ ПО СЛІДУ»

«ДЕТЕКТИВ ІДЕ ПО СЛІДУ» - книжкова виставка - інсталяція, присвячена надзвичайно цікавому літературному жанру - дитячий детектив, уже розпочала свою роботу. Отож усіх, хто полюбляє пошуки справжніх злочинців, стеження, скарби, дедуктивний метод у дії, запрошуємо до нашої книжкової шафи.

/Files/images/2021_r/а1.jpg/Files/images/2021_r/а2.jpg/Files/images/2021_r/а3.jpg

Журнали, що роблять ваші руки чарівними

З початком нового місяця в дитячій книгозбірні розпочала свою роботу виставка періодичних видань з рукоділля під назвою «Журнали, що роблять ваші руки чарівними».

У легкій і розважальній формі журнали вчать працювати із різними матеріалами, робити цікаві саморобки з паперу, дерева, тканини, бісеру, пластиліну тощо. Крім того пропонують розвивальні конкурси, головоломки, завдання для розвитку моторики рук. Періодику рекомендовано використовувати на уроках трудового навчання. Вони стануть незамінними помічник для вихователів та вчителів під час проведення творчої роботи.

/Files/images/2020_r/q1.jpg/Files/images/2020_r/q3.jpg/Files/images/2020_r/q5.jpg

Всесвітній тиждень космосу

Bcecвiтнiй тиждeнь кocмocу щopiчнo пpoxoдить з 4 пo 10 жoвтня. Biн з'явивcя, як дaнинa вeличeзнoму внecку в нaуку кocмiчниx дocлiджeнь.

/Files/images/2020_r/007.jpg

I дiйcнo, зapaз вaжкo уявити нaшe життя бeз cупутникiв, якi нeпoмiтнo poблять його бiльш комфортним. Нa чecть тaкoї пoдiї, як Bcecвiтнiй тиждeнь кocмocу, у Прилуцькій міській бібліотеці для дітей oфopмили книжкову виcтaвку "Відкриваємо таємниці Bcecвiту".

Відвідувачі книгозбірні можуть ознайомитися із популярними енциклопедичними виданнями, які містять дивовижні факти, унікальні яскраві фотографії та ілюстрації про будову Всесвіту, Сонячної системи, дослідження планет, відкриття астрономів із усього світу в продовж двох тижнів.

Фaкти пpo кocмoc нacтiльки нeймoвipнi, щo вaм зaxoчeтьcя дiзнaтиcя бiльшe. Звicнo, уci тaємницi Bcecвiту й дoci нe poзкpитi, aлe й тe, щo вжe дocлiдили нaукoвцi, вaжкo ocягнути тa уявити.

/Files/images/2020_r/006.jpg/Files/images/2020_r/005.jpg

Ти палиш – а світ задихається

31 травня - всесвітній день боротьби з тютюнопалінням

/Files/images/2020_r/20200513_120053.jpg

Всесвітній день боротьби з тютюнопалінням є ще однією нагодою для усвідомлення небезпеки, яку несе здоров’ю тютюнопаління, допомогти людям, які бажають позбутися цієї шкідливої звички та стати пересторогою для тих, хто ще не спробував курити.

«Куріння вбиває» - застерігає соціальна реклама та написи на упаковках цигарок. Тож яку саме небезпеку становить куріння? Про вплив тютюнопаління на організм людини та про те, як позбутися цієї шкідливої звички знайомлять запропоновані матеріали з фонду Прилуцької міської бібліотеки для дітей.

Серед численних книжок та статей про згубну звичку паління особливу увагу привертає публікація Олени Князевої «Дорослі розмови про тютюнокуріння» в науково-популярному природничому журналі для дітей «Колосок» (№1 за 2011 р.). Авторка пропонує експертні висновки фахівців з хімії, фізики, медицини та психології, які доступно пояснюють дітям і підліткам, що відбувається в організмі людини-курця і таким чином застерегти юного читача від необачної спроби запалити цигарку.

Куріння тютюну відноситься до числа найбільш поширених шкідливих звичок в більшості країн світу. Нажаль, Україна займає одне з перших місць в Європі за кількістю курців. Кожен другий дорослий українець курить. В Україні склалася особливо небезпечна ситуація щодо активного поширення тютюнопаління у молодіжному середовищі. Не менш небезпечним є пасивне куріння, особливо для дітей та молоді. Шкода для здоров’я людини від куріння не проявляється миттєво, але слід знати про наслідки цієї згубної звички.

Мистецтво ділитися

«… Хай оживає істина стара: Людина починається з добра!» (Любов Забашта)

/Files/images/2019_2/20191204_085426.jpg

В Україні щорічно з 2007 року в другу неділю грудня відзначається День Благодійності. Сенс слова «благодійність» зрозумілий, напевно, кожній людині. Творити благо - тобто, надавати безоплатну допомогу тим, хто її потребує.

Для України це мало особливу вагу: культура й освіта мали змогу розвиватися значною мірою завдяки меценатській підтримці.

А ось чому людина просто так витрачає колосальні суми за картини, на побудову музею чи допомагає бібліотеці? Що взагалі викликає в неї такі поривання? Можливо, людина змінює світ навколо себе на краще, не очікуючи, коли хтось це зробить за неї, тому що просто не може інакше? На ці запитання покликана відповісти книжкова виставка «Мистецтво ділитися», яка пропонує познайомитися з відомими благодійниками минулого і сучасності.

Чи знали Ви, що гетьман Іван Мазепа витратив на будівництво та реставрацію церков, храмів, монастирів суму, яка була більша як 10 річних бюджетів Гетьманщини? А те, що Петро Могила у заповіті передав значну частину свого майна на одяг студентам? У заповіті Петро Сагайдачний наказував нажите ним майно, яке було не малим, віддати на науку…

Хоча творити добрі справи потрібно незалежно від дати у календарі, свято зайвий раз нагадує про необхідність залишатися чуйним і турбуватися про ближнього.

День довкілля

«Встав зранку, умився, привів себе до ладу – i, одразу ж, приведи в порядок свою планету». (Антуан де Сент-Екзюпері)

Сьогодні надзвичайно важливо, щоб кожна людина пройнялась відповідальністю за долю природи. І тому всім, хто завітав до дитячої бібліотеки напередодні Дня довкілля, було запропоновано взяти участь у інтерактивній виставці «Пейзаж з поглядом на майбутнє». Діти обирали паперові фігурки з однією з екологічних проблем або ситуацій та намагалися знайти шляхи її вирішення у книжках чи роздумах.

Виставка і бесіди були спрямовані на те, щоб діти зрозуміли, що навіть найменша причетність кожного із нас до посадженого дерева є вагомою підтримкою життя на планеті як сьогодні, так і в майбутньому. А викинутий під ноги папірець чи батарейка, підпалена суха трава у лісі, зірваний підсніжник – завдають непоправної шкоди довкіллю.

/Files/images/2019_r/А1 (1).jpg/Files/images/2019_r/А1 (2).jpg/Files/images/2019_r/А3 (1).jpg/Files/images/2019_r/А3 (2).jpg/Files/images/2019_r/А5 (2).jpg/Files/images/2019_r/А6.jpg/Files/images/2019_r/А5 (1).jpg

Букет читацьких симпатій

Кохання – найзагадковіше з усіх людських почуттів. Воно надихало поетів і художників, музикантів і скульпторів на створення безсмертних шедеврів. І, якби поставити собі за мету прочитати все, що написано про нього, людині не вистачило б цілого життя.

В Прилуцькій міській бібліотеці для дітей ім. Павла Білецького-Носенка діє інтерактивна книжкова виставка «Букет читацьких симпатій». Для нас вже стало звичним обмінюватися привітаннями в цей день, але цього разу юні читачі книгозбірні з любов’ю пишуть ніжні, гарні слова для героїв своїх улюблених книжок на сердечках-«валентинках». Попелюшка, Ромео и Джульєтта, Білосніжка, Шерлок Холмс, Гаррі Поттер, Моллі Мун, Джен Ейр і розумна собачка Соня – ніхто не залишився поза увагою!

/Files/images/den_valentina/20190212_121432.jpg/Files/images/den_valentina/20190212_121743.jpg/Files/images/den_valentina/20190213_110526.jpg

Аби безпечно шлях здолати – дорожні знаки треба знати!

«Дорожні правила вивчай,

Їх треба зазубрити!

Ніколи їх не забувай,

Щоб у безпеці жити!»

(Надія Красоткіна)

Дбати про безпеку дітей, навчати правильно поводити себе в екстремальних ситуаціях – сьогодні це актуальне завдання для всіх дорослих, адже діти дуже часто потрапляють у небезпечні ситуації.

Правила дорожнього руху необхідно вивчати з дитинства. Ці знання допомагатимуть кожному уникнути неприємностей, які можуть трапитись на вулиці, а іноді й врятувати життя. Ознайомити дітей із правилами безпечної поведінки на дорозі вирішили бібліотекарі відділу обслуговування дошкільнят і молодших школярів Л.М. Піддяченко та Н.М. Сич, створивши чудову книжково-ігрову виставку «Аби безпечно шлях здолати – дорожні знаки треба знати!»

Маленькі відвідувачі в ігровій формі дізнаються, що вірні помічники світлофор та «зебра», допомагають краще орієнтуватись на вулицях міста, роблять прогулянку приємною, а головне – безпечною. За допомогою макетів автобуса, автомобіля та іграшкових «пішоходів» створюють різні ситуації та вчаться вірно їх вирішувати. А цікаві книжки допоможуть краще засвоїти такі життєво необхідні знання.

/Files/images/B2 (2).jpg/Files/images/B2 (1).jpg

Три причини прочитати: корисно, цікаво, потрібно

За вікном осінь, але це не привід для суму. Варто лише переступити поріг книгозбірні, зустрітися з добрими та вірними друзями – книжками і негода за дверима вже не здатна зіпсувати настрій.

Звичайно, людина не може знати все, але має вміти знайти відповідь на будь-яке запитання. Для цього і створюють книги, які «знають все» - енциклопедії. Ці паперові помічники швидко виручають, коли власних знань недостатньо. А їх у нас безліч: про динозаврів, історію людства, автомобілі, чудеса світу, відкриття і винаходи, дивовижний світ рослин і не менш цікавий світ тварин і… Краще завітайте до нас і оберіть для себе чудову книгу з виставки «Три причини прочитати: корисно, цікаво, потрібно».

Якщо ви великий шанувальник «братів наших менших», вам неодмінно сподобаються книжки про надзвичайні здібності, поведінку та сенсаційні історії з життя представників тваринного світу! А ще – ви легко зможете порозумітися з домашнім улюбленцем, якщо розгадаєте всі секрети його поведінки з книг на полиці «Тваринки з книжкової корзинки».

Можливо, вам 13-17 років і, здається, що вже все відомо. Та все ж таки, візьміть до рук хоча б одне видання для підлітків з полиці «За крок до дорослого життя», щоб не потрапити в небезпечну ситуацію самому та застерегти друга.

Читайте, міркуйте, мрійте!

/Files/images/Q6.jpg

"Чи є у людства майбутнє?"

Відомо, що проблема сміття стоїть перед людством, мабуть, з того самого часу, як воно з’явилося на землі, і чимдалі, тим вона стає серйознішою.

На сьогодні в Україні одна з найважливіших і найактуальніших серед проблем – це забруднення навколишнього середовища, що навіть з’явився такий вислів ”відходи беруть нас за горло”.

Для всіх нас дуже важливо усвідомити, наскільки "сміттєвий вал" небезпечний для міста, довкілля. Кожного дня ми змушені стикатися з відходами: вдома, на вулиці, біля торгових точок. Всюди нас оточують папірці, обгортки з пластика, скло, целофан і т. ін. Не менш важливо й те, що й цю проблему можна легко подолати, зробивши невелике зусилля над собою. Про це та не тільки дискутували читачі в читальній залі бібліотеки у Всесвітній день Землі. Дітей вразили наведені дані про річну кількість сміття в Україні та кількість років, та навіть, століть, щоб цей непотріб розклався. Також учні розповіли, що вони самі та їхні родини роблять для того, щоб сміття попадало не на звалище, а на переробку. Відомо всім: змішані відходи – це сміття, а роздільно зібрані – це ресурси!

/Files/images/Ю2 (1).jpg/Files/images/Ю2 (2).jpg/Files/images/Ю3.jpg

То ж, можливо, європейський вибір починається з усім знайомої з дитинства, але такої складної аксіоми - чисто не там, де прибирають, а там де не смітять!

«Гарна писанка у мене, мабуть кращої нема…»

Писанка здавна була символом зародження життя, символом сонця, тепла і вічності. Це один з видів українського народного розпису, своєрідні живописні мініатюри. Орнаментація писанок пройшла довгий та складний шлях еволюції — від первісних знаків — символів, які мали визначений магічний зміст, до сучасних декоративних зображень.


/Files/images/яя19 (1).jpg/Files/images/яя19 (2).jpg/Files/images/яя19 (3).jpg/Files/images/яя19.jpg/Files/images/яя19 (4).jpg

Писанка символізувала світ, що пішов від яйця, була схемою його побудови, візерунки мали алегоричний зміст і відповідали процесу відродження, весняному пробудженню природи, зародженню життя, символічно відображаючи сонце як джерело всього сущого на землі, а також воду, землю, дерева, квітку, серце, риб, бджіл та ін. Це проявилося у різноманітних малюнках у вигляді кола, ромба, трикутника, квадрата, спіралей. Фарби писанок також символічні. Червоне яйце — життя, любов, радість; жовте — місяць, зорі; блакитне — небо, повітря, здоров'я; зелене — воскресіння природи, весна; бронзове — земля; чорне з білим — пошанування духів — душ померлих пращурів. До речі, орнаментованій писанці передувала "крашанка" — яйце, пофарбоване в один колір.

Про все це розповідають книги з виставки-інсталяції «Звістка радісна лунає! Світ Ісуса величає!». Особливо цікавими з книга «Писанки», яка присвячена особливостям розпису яєць в кожнім регіоні України, та праця мистецтвознавця Анатолія Адруга «Писанки Чернігівщини: історія і сучасність».

Але яка ж Великодня виставка без головного атрибута – писанки! І ось з’явилося вже ціле писанкове дерево, створене руками наших юних читачів: Крістіни Воробйової, Богдани Сидорко, Яни Зубко, Діани Мініної, Вікторії Ігнатенко, Діани Бонько та Катерини Лучки. Розпис на дерев’яних яйцях та паперову квіткову композицію для інтер’єру створила Єлизавета Сич. Її ровесниця Аліна Оверченко презентувала власноруч створеного козачка з видутого справжнього яйця. А який у нього брилик! З клаптиків тканини та заготовки «яйця» з пінопласту вийшли «писанки» в техніці кінусайга (або печворк без голки). Свої вироби дівчата виготовили в різних техніках, користуючись журналами «Жасмин», «Академія Саморобкіна» та «Джміль». Гарні писанки, які приємно отримати в дарунок!

У вас ще є час завітати до нашої книгозбірні переглянути виставку та зробити власними руками великодній сувенір в обраній техніці. Ми чекаємо на вас!

Зізнаюсь я тобі в коханні…

Любов — почуття світле і добре. Воно може бути до Батьківщини, до рідного міста, до матері, до дівчини чи хлопця, і, звичайно, до книги, до читання. І саме 14 лютого, в день святого Валентина, хочеться сказати комусь найкращі у світі слова, зізнатися якщо не в коханні, то хоча б у приязні чи симпатії. В цей день свої почуття ми виражаємо — «валентинкою», листівкою у вигляді сердечка, яка є незмінним атрибутом цього романтичного свята.

В Прилуцькій міській бібліотеці для дітей ім. Павла Білецького-Носенка діє інтерактивна книжкова виставка «Кохання, одягнене в роман». Для нас вже стало звичним обмінюватися привітаннями в цей день, але цього разу юні читачі книгозбірні з любов’ю пишуть ніжні, гарні слова для героїв своїх улюблених книжок на сердечках-«валентинках». Попелюшка, Ромео и Джульєтта, Білосніжка, навіть Шерлок Холмс, Гаррі Поттер і розумна собачка Соня – ніхто не залишився поза увагою дітей!

/Files/images/юю2 (1).jpg/Files/images/юю2 (2).jpg/Files/images/юю4 (1).jpg

Кохання… Про нього написано дуже багато і водночас дуже мало. Адже не існує таких слів, які б могли вичерпно зобразити, передати, висловити усю гаму цього почуття. Кохання – одвічна тема музики, поезії, літератури. Письменники та поети усіх часів залишили чималий багаж творів про кохання, якими зачитується сучасна молодь. Завітай до бібліотека та обери собі класну книгу!

Акція зі створення книжково-паперової ялинки «Родинні новорічні традиції»

/Files/images/IMG_5736.JPG

Всім нам подобається красива і казкова традиція прикрашати на новорічні свята ялинку. Сьогодні без неї навряд чи можна уявити собі святкування різдвяно-новорічних свят.

Не завдаючи шкоди навколишньому середовищу, бібліотека для дітей ім. Павла Білецького-Носенка провела акцію по створенню паперової ялинки.

На паперових «долоньках» учасники акції протягом зимових канікул писали про традиції святкування Нового року у своїх родинах, про «родзинки» свята.

Ці «долоньки» стали основою паперової бібліоялинки, викладеною як панно.

Заключним штрихом стали паперові та плетені гачком сніжинки, зроблені руками читачів бібліотеки.

Всі бажаючі мали змогу більше дізнатися про традиції та обряди різдвяно-новорічного циклу із книг, представлених на виставці-інсталяції «За різдвяним столом» та книжковій полиці «На довгий вік та на добрий рік».

Приємно відзначити, що незважаючи ні на які обставини, Новий рік єднає кожну родину, збирає всю сім’ю, рідних, друзів, приносить в дім радість. В кожній родині ретельно готувалися до свята, запасаючись подарунками для рідних та допомагаючи батькам у приготуванні святкового столу, але з особливою відповідальністю у всіх сім’ях ставилися до прикрашення ялинки, яка подарувала їм безліч позитивних і незабутніх вражень, віри в диво, казку, чудеса.

Інформ-фуршет «Новорічний переполох»

Вже зовсім скоро до нас завітає найвеселіше свято – Новий рік. Але в нас є ще декілька днів, щоб встигнути зробити безліч справ: прикрасити ялинку, виготовити подарунки для близьких та друзів (адже відомо, що найкращий подарунок – зроблений власними руками з гарними думками!), створити святковий настрій для себе та оточуючих… Ух, скільки всього!

/Files/images/ф2 (1).jpg/Files/images/ф2 (2).jpg































А ідеї для святкування ви зможете знайти саме зараз на нашому інформ-фуршеті «Новорічний переполох». Ось журнал «Жасмин». Він добре відомий нашим юним рукодільницям. Тут безліч майстер-класів з виготовлення майже дизайнерських речей, а головне – це не потребує багато часу та коштів, адже журнал створений саме для дітей. Учні 4 класу школи № 2 вже добре знайомі з ним. Як результат – ціла полиця імпровізованого «каміну» зайнята виробами дитячих рученят. Тут і зайці, і сова з шишок, і золочені горіхи, і сніговички, і дракончик...

А ось яку вітальну листівку пропонує виготовити «Жасмин»: з листка паперу, клаптика тканини та стрічки виходить справжній шедевр. Ми звикли, що сніжинки в якості прикрас створюють з паперу. Відкриваємо журнал і… виявляється, сніжинки можна зробити з ниток, і не обов’язково білих! «Академія Саморобкіна» запрошує створити новорічну паперову ялинку в техніці орігами, а ще…

А ви встигли зробити новорічний декор або подарунок власноруч? Якщо ні – то саме час «пригоститися» ідеями на нашому інформ-фуршеті!

З нетерпінням чекаємо на Вас!

Казково прекрасний куточок Сходу

«Японія - дивовижна країна, «країна навпаки»- настільки там все незвично для нас. Сади з каменів. Пальто подають жінки чоловікам. Кермо в машині з правого боку. Тут пишуть зверху вниз, їдять паличками, сплять на підлозі. Взуття залишають біля порога. Вірші не мають рими. Писемність не віддільна від малювання. Поклони тут - цілий ритуал, чаювання представляє собою обряд, а ікебана і бонсай - ціла наука».

/Files/images/юю2.jpg

/Files/images/юю7.jpg

В рамках оголошеного в 2017 р. Року Японії в Україні Прилуцька міська бібліотека для дітей ім. Павла Білецького-Носенка запрошує відвідувачів переглянути книжково-ілюстративну виставку «Казково прекрасний куточок Сходу». Це чудова нагода дізнатися більше про одну з найбільш загадкових і екзотичних країн світу.

/Files/images/юю5.jpg

Слово «Японія» означає «світанок»: ця країна розташована у східній частині континенту, там, де ранками сонце з’являється з моря.

Велика частина всієї площі японських островів зайнята високими горами, які вкриті лісами. Найвища гора Японії – потухший вулкан Фудзі (3776м). Ця гора вважається у японців священною…

Книжки та журнали з виставкових полиць розкажуть про незвичайні японські традиції, про національні риси характеру, національний одяг, взуття, національну зачіску, бойові мистецтва, ікебану, чайну церемонію та багато іншого.

Азійський менталітет, помножений на століття ізоляції, вдале поєднання традиції і сучасності, дійсно високий рівень передових технологій, плюс ієрогліфічна дійсність і настороженість до усього чужого – весь цей «мікс» робить Японію для європейців такою привабливо-недосяжною і незбагненно-загадковою.

Пурпурові вітрила мрій

/Files/images/я12 (1).jpg/Files/images/я12.jpg

В цьому році виповнюється 95 років повісті-феєрії російського письменника Олександра Гріна «Пурпурові вітрила» про непохитну віру в диво і всеперемагаючу мрію. Тому ми запрошуємо Вас на книжково-журнальну виставку «Пурпурові вітрила мрій», щоб ближче познайомитись з автором та його повістю.

Первинна назва твору була «Красные паруса» (рос.), але схожість назви кольору з кольором більшовицької символіки та розчарування автора змінами, що відбувались в Петрограді, в якому на той час мешкав Грін, після жовтневого перевороту 1917 року, змусили автора замінити назву на «Алые паруса».

Ця зворушливо-романтична казка, написана красивою багатою мовою, про силу кохання і людського духу, розповідь про диво, котре людина здатна творити власними руками у прагненні щастя.

Сьогодні люди припинили вірити в казку та чудеса, не шукають свого щастя, замінюючи його на що завгодно аби лиш не діяти, не боротися. Звісно, життя далеко не казка. Скептики можуть сказати, що немає ніяких гарантій, і щасливий корабель з пурпуровими вітрилами ніколи не пристане до берега. Тому навіщо щось змінювати? Адже все і так нормально, а якщо відважитись на відчайдушний вчинок, можна втратити все, що є.

І хоча на жодній із карт неможливо знайти містечко Лісс, «Пурпурові вітрила» О. Гріна справді здатні творити дива. Книга нагадує про те, що кожен здатний зробити когось щасливим, аби було бажання робити добро, аби в серці була любов.

У кожного свій корабель, своя стежина у житті, але ми бажаємо вам, щоб вітрила у всіх були пурпурові, а вітер попутній!

Про чемність і ґречність

/Files/images/Изображение 006.jpg

Про людей судять по їх поведінці в суспільстві. Основні правила поведінки, які прийняті суспільством, називаються етикетом.

З давніх часів у кожному королівстві був свій етикет – свої правила пристойності. Це була ціла наука, яку потрібно було вивчати і володіти нею досконало. Це була дуже важка, кропітка праця, але з часом правила поведінки спрощувалися (нам вже не потрібно при зустрічі робити незвичні па та поклони з капелюхом, як це було при дворі Людовика XIV) і набули загальних рис.

Так що нам ще пощастило. В основі сучасного етикету лежать досить прості правила поведінки. У суспільстві закріплені певні правила поведінки людей, манери, правила хорошого тону, які відображають рівень культури людини. В різних життєвих обставинах, у різних сферах діяльності товариства прийнято дотримуватися таких правил. Їх не так багато, і якщо ти вивчиш норми етикету і не забудеш ними правильно користуватися, в будь – якій, навіть найвишуканішій компанії, ти будеш почуватися вільно та розкуто і завжди будеш мати перевагу перед багатьма юнаками, які, на жаль, не користуються цими правилами.

А познайомитися з правилами сучасного етикету можна в нашій бібліотеці, перегорнувши сторінки книжок та журналів з виставки «Про чемність і ґречність». Це – найнеобхідніший мінімум знань з питань поведінки за столом, в громадських місцях, на гостинах, в транспорті, в школі… А ще – цікавинки з правил етикету в різних країнах світу.

Якщо ти запам’ятаєш хоча б частину з цих правил і надалі будеш ними користуватися, то можна сказати, що ти оволодів найважливішими основами сучасного етикету, і це тобі ще не раз стане це в пригоді. Тому що виховані люди завжди мають перевагу над іншими… та й дівчата це цінують!

Незвичайний день сьогодні – день святковий, великодній!

До свята Великодня в читальному залі бібліотеки з’явилося незвичайне дерево. Гілочки верби прикрасили «писанки», виготовлені руками наших юних читачів: Катерини Веремій, Крістіни Романко, Інни Столярової, Евеліни Глущенко, Кирила Лесенка, Софії Виноградової, Діани Мініної, Валерії Терентій і Софії Кресан. Юним майстрам стало в нагоді дуже цікаве видання Анатолія Адруга «Писанки Чернігівщини: історія і сучасність» про особливості писанкарства нашого краю. А книга О.Г.Соломченко «Писанки Карпат» детально познайомила зі значенням орнаменту на великодньому символі – яйці. Кожен зможе навчитися «читати» таємничі знаки-обереги, якщо не пошкодує трохи вільного часу.

/Files/images/яя22.JPG

Про великодні прикмети, традиції, звичаї, святкове хатнє оздоблення, тонкощі випікання пасок, виготовлення писанок та крашанок, дитячі ігри – про все це розкажуть книги з тематичної виставки.

/Files/images/яя20).JPG/Files/images/яя21 (1).JPG

Можливо, ви бажаєте по-особливому прикрасити оселю до свята або виготовити власноруч декоративні речі та подарунки? Вам неодмінно потрібно взяти до рук журнали «Жасмин», «Академія Саморобкіна», «Розкажіть онуку» та «Лиза». Наприклад, здивувати рідних чи друзів великоднім яйцем з бісеру, незвичайною підставкою або ажурною серветкою. Гадаєте, це вам не під силу? Покрокові майстер-класи допоможуть вам впоратися з будь-яким виробом!

Титан епохи Відродження

«Той, кому здасться, що це дуже багато, хай збавить; кому здасться мало, хай додасть»
(Леонардо да Вінчі)

У 2017 році виповнюється 565 років від дня народження Леонардо да Вінчі. Ми пропонуємо вам переглянути книжково-журнальну виставку «Леонардо да Вінчі – неперевершений геній епохи Відродження», яку створено в Пункті європейської інформації, щоб кожен зміг відкрити для себе нові грані таланту цієї непересічної особистості.

Просто неймовірно, як проста смертна людина встигала займатись стількома справами. Леонардо відомий, перш за все, як видатний художник, але окрім малювання геніальних картин він був ще класним музикантом (за спогадами його сучасників Леонардо віртуозно грав на лірі), архітектором, скульптором, письменником-філософом, конструктором-винахідником, вченим-дослідником (досліджуючи такі науки як анатомія, біологія, механіка, астрономія, фізика, математика, він зробив величезний внесок у розвиток цих наук в часи Середньовіччя).

/Files/images/яю.jpg

Наприклад, книга з серії «100 видатних» розповідає про творчий розквіт Леонардо – живописця, адже з 15-ти років він став учнем одного з найкращих митців того часу – флорентійця Андреа дель Верроккіо. «…Одного разу Верроккіо отримав замовлення на картину «Хрещення Христа» і доручив Леонардо намалювати одного з ангелів. Це була звичайна річ: вчитель створював полотно разом з помічником-учнем. Ангел, створенний Леонардо, продемонстрував перевагу учня над вчителем. За свідченням Вазарі, вражений Верроккіо кинув пензля і більше ніколи не повертався до живопису». Таким чином, ще учнем Леонардо перевершив свого вчителя.

Світлана Білоус у своїй статті «Бачити, щоб розуміти» (в журналі «Колосок» №7 за 2011 рік) подає цікавий матеріал про створення грандіозної фрески «Таємна вечеря». В тому числі легенду, яку можна назвати філософською притчею.

Історик з мистецтва Єва Корпиш з Варшави в цікавій публікації «Леонардо да Вінчі «Дама з горностаєм» на сторінках видання «Країна знань» (№ 9-10 за 2013 рік) познайомить вас з історією створення картини «Дама з горностаєм», з версіями того, кого ж власне намалював художник, хто був власником картини. Авторка статті ділиться своїми розвідками про незвичайну долю відомого шедевру в 19-20 століттях, про її нелегкі шляхи під час Другої світової війни. Варто лише додати, що «Дама з горностаєм» - одна з 15 картин Леонардо, які збереглися до наших часів.

Авторка книги «100 великих картин» Надія Іоніна подає маловідомі факти з історії створення фрески «Тайна вечеря». Наприклад, повільність художника: він міг зробити два-три мазки пензлем і кілька днів присвятити ідеї створення пристрою для ходіння по воді. Або настільки захопитися роботою над фрескою і зовсім забути про їжу.

Наступна глава цієї книги присвячена іншому творінню великого Леонардо і розпочинається словами: «22 серпня 1911 року з Квадратного залу Лувра зникла всесвітньо відома картина Леонардо да Вінчі «Джоконда».. Французький журнал «Іллюстрасьйон» заявив про винагороду в 40 000 франків тому, хто принесе картину в редакцію журналу, 20 000 франків тому, хто вкаже, де знайти полотно, 45 000 тому, хто поверне «Джоконду» до 1 вересня. Але ніхто не прийшов…» Візьміть книгу і дізнайтеся про майже детективну історію цього полотна.

Мало хто знає, що Леонардо працював… придворним розпорядником званих вечірок та балів. Так-так, упродовж 13 років у Мілані при дворі Лодовіко Сфорца він планував розваги і вишукані страви, переймався етикетом під час прийомів. Леонардо і тут залишився вірним собі: винайшов пристрій для розщеплення горіхів, хліборізку, механічний прес для часнику, який і досі використовується майже на кожній кухні. Але найнесподіваніший винахід Леонардо – це… серветка! (За часів життя винахідника гості під час трапези витирали масні руки скатертиною або власним одягом).

Минуло 565 років з дня народження людини, яка випередила свій час, але й донині не всі записи геніального винахідника знайдено, розшифровано, час від часу з’являються в пресі повідомлення про нові версії щодо «дзеркального письма» митця та загадкової посмішки Мони Лізи.

А ми запрошуємо Вас завітати до книгозбірні і відкрити «свого» Леонардо да Вінчі, переглянути видання, присвячені видатній особистості, записати кулінарні рецепти «від Леонардо».

Ті, що обрали небо

«Так і живуть поруч птахи й люди, часто не зважаючи одне на одного, іноді сварячись, іноді радіючи одне одному, як члени однієї великої родини. Хто з них кому більше потрібен – людина птахам чи птахи людині?.. Та чи виживе людина, якщо на Землі не залишиться птахів?»
(Е. Голованова)

Міжнародний день птахів відзначається щороку в усьому світі. З'явився він у кінці ХІХ століття в Америці. Буквально за кілька років він став дуже швидко поширюватися по різних країнах. Це свято вважається найпершим, що з'явилося в так званому «екологічному календарі». Відзначати в Європі його почали вже в 1906 році.

Птахи є не тільки окрасою лісів, полів, лук, парків, скверів. Вони являються справжніми помічниками і друзями людини. Знищуючи велику кількість шкідників сільського і лісового господарства, вони зберігають для людей врожаї садів, полів, городів. Саме цим невтомним помічникам і присвячена інформаційна книжково-журнальна виставка «Птахи – які ви різні та цікаві». Відкрийте книжки – і ви дізнаєтесь: чому фламінго рожеві, у кого мішок під дзьобом, якого птаха ще 600 років тому було проголошено «птахом англійської королеви», як сплять колібрі, якщо вони ніколи не сідають на землю, кому з представників пташиного світу встановлені пам’ятники і за які заслуги… Також цікавинками з життя пташок прикрашені полиці виставки.

/Files/images/Изображение 001.jpg

Від поведінки людей часто залежить доля птахів. Особливо болісно впливає господарська діяльність людини: розорювання земель, осушування боліт, застосування міндобрив і отрутохімікатів, вирубування лісів, викошування трав… Усе це для багатьох птахів – екологічні катастрофи…

І хоча перший закон про охорону птахів був виданий у 1328 році Людвігом Баварським, який проголошував: «Тяжкий штраф чекає на того, хто впіймає синицю – кропіткого ловця комах», список пернатих, що зникають, поповнюється із сумною сталістю – з лиця Землі зникло понад 160 їх видів і підвидів. Сьогодні в Європі під загрозою зникнення майже 50% птахів. 87 видів птахів включено до останнього видання Червоної книги України (2009 р.)

Пам’ятайте, ви можете змайструвати шпаківні – і птахи щиро віддячать вам за допомогу, знищуючи шкідників. Ніколи не руйнуйте гнізд – і їхній спів буде звеселяти вас завжди! Охороняйте і дбайливо ставтесь до братів наших менших!

Відкрий, о рідна мова, свої скарбниці золоті…

На освіченість людини, рівень її інтелектуального розвитку вказує мова, тобто те, як людина розмовляє. Існує давній сократівський афоризм: «Скажи мені що-небудь, що б я тебе побачив». Невже точно помічена здатність людини виражати свої думки — це дар природи? Насправді ні — все не так складно. Навчитися правильно і красиво говорити не складний труд, достатньо тільки цього дуже захотіти.

Можливо, варто почати вже сьогодні? А чому б, власне, і ні? До цього спонукає навіть дата в календарі – Міжнародний день рідної мови!

Відвідувачі нашої книгозбірні ось уже декілька днів поспіль звертають увагу на книжкову виставку «Гордімось мовою своєю і будьмо гідними її», підготовлену працівниками бібліотеки. Особливо користуються попитом книги Марії Волощак: «Неправильно – правильно. Довідник з українського слововживання» та «Складні випадки правопису та відмінювання прізвищ і географічних назв». У цих практичних посібниках авторка намагається «виловити» всі зросійщені або ж скальковані з «міжнародної» лексики слова і словосполучення і знайти їм український відповідник.

/Files/images/юю1.jpg

А ще цілий тиждень, з 19 по 26 лютого, кожен міг взяти участь у «мовній риболовлі».

/Files/images/юю3 (1).jpg/Files/images/юю3 (2).jpg

В імпровізованому «акваріумі» потрібно було обрати будь-якого морського мешканця, який мав завдання, яке потрібно було прочитати і виконати: знайти помилки, правильно перекласти окремі слова та речення, знайти слова в слові, краще за всіх прочитати скоромовку або чистомовку. Були й додаткові завдання в конвертах-«мушлях»: «Українська філологиня – справжня господиня» (для дівчаток), «Хто в домі господар» (для хлопців), «Коректор», «Збери прислів’я» та інші.

Діти із задоволенням відповідали на запитання, а коли виникали деякі складнощі – зверталися по допомогу до словників.

«Мова зникає не тому, що її не вчать інші, а тому, що нею не говорять ті, хто її знає» – ці слова іспанського політика Хосе-Марії Арце розлетілись в соціальних мережах як заклик спілкуватись рідною мовою.

Кажімо більше ніжних слів знайомим, друзям і коханим!

/Files/images/Изображение 008.jpg
Щороку наприкінці зими приходить одне з найяскравіших свят – День Святого Валентина. Пункт європейської інформації підготував книжково-журнальну виставку «Кажімо більше ніжних слів знайомим, друзям і коханим!», яка познайомить Вас з історією походження свята, з легендами, а також зі звичаями і традиціями в різних країнах, пов’язаними з Днем закоханих.
А ще Ви маєте змогу виготовити ексклюзивну «валентинку» у вигляді «картини», паперових мишенят, кулону з полімерної глини, вітальну листівку в техніці ізонитки (інструкції по виготовленню знаходяться поруч з виробами на виставці).
Тим, у кого є вільна година, пропонуємо провести її в компанії з кращими творами про кохання - як класичними, так і сучасними. Або ж спробувати скласти «літературні пари» (наприклад, Шрек – Фіона, Муха Цокотуха – Комар).
Сьогодні День закоханих у нашому краї дещо відійшов від своїх первісних традицій. Він збагатився новими відтінками і ми маємо змогу не лише розповісти про свої почуття коханій людини, а й з усією широтою української натури висловити приязнь друзям та домочадцям.
І це прекрасно! Тому напередодні свята разом з нашими відвідувачами ми створюємо «Букет ласкавих слів». На невеличких «сердечках» кожен може залишити декілька теплих слів, адресованих найдорожчий людині.
Приєднуйтеся до нас!

/Files/images/яя2 (1).jpg


/Files/images/яя3.jpg

Завірюхи казка чарівна

Гарний настрій – неодмінний атрибут Новорічних свят. А створюють його не лише прикрашена ялинка, серпантин та ажурні витинанки на вікнах, а й «перлинки» дитячої творчості.

Наприклад, малюнки наших читачів. Напередодні Нового року в читальному залі бібліотеки відкрилась виставка дитячих малюнків «Завірюхи казка чарівна». Святково прикрашена ялинка, янголята, сніговики, Снігуроньки та інші казкові персонажі нікого не залишать байдужим! І це не дивно, адже їх творці – Олександра Галушка, Анна Замай, Поліна Проценко, Анастасія Бондаренко та Данило Яценко – вклали в свої роботи усе тепло душі, майстерність рук і власну фантазію. А сніжинки, виготовлені під час майстер-класу ученицями початкової ланки ЗОШ №2, стали гарним доповненням виставки.

Неодмінно завітайте до дитячої книгозбірні і отримайте позитивні враження та гарний настрій від робіт ваших ровесників! Можливо, це надихне вас на створення власних шедеврів і наступна виставка буде присвячена саме вам.

/Files/images/Изображение 012.jpg

Осінь у водоспаді кольорів

Барви осені … Жодна інша пора року не радує око таким багатством кольорів та відтінків, хоч кожна по-своєму красива. А для того, щоб зберегти красу, потрібен правильний догляд за рослинами. Цій темі присвячена книжково-журнальна викладка-ікебана «Осінь у водоспаді кольорів».

/Files/images/DSCN2639.jpg

Осінь недарма називають золотою – особливо в жовтні, коли листя на деревах стають усіх можливих кольорів – лимонно-жовті, жовтогарячі, золоті, червоні та насичено-багрові. Така барвиста пора осені настає раптово та швидко минає. Спробуйте хоча б на мить спинити час: створіть композицію чи букет з гілочок або листя, які будуть нагадувати про приємні моменти. А ще – це безмежний простір для фантазії… А матеріал для творчості – подарунок барвистої осені.

/Files/images/DSCN2636.jpg

Від серця до серця

/Files/images/IMG_2829.JPG


/Files/images/IMG_2816.JPG/Files/images/IMG_2828.JPG/Files/images/IMG_2830.JPG/Files/images/IMG_2810.JPG/Files/images/IMG_2811.JPG/Files/images/IMG_2814.JPG/Files/images/IMG_2827.JPG

Кiлькiсть переглядiв: 1231

Коментарi