Від споживацького безглуздя нам воду треба берегти!

2021-03-15

Вода - колиска життя. Без неї неможливе існування жодної з відомих форм живих істот - рослин, тварин, бактерій і інших. Людина також не може прожити без води. Наше тіло на 80% складається з цієї унікального речовини, у водному середовищі відбуваються всі обмінні процеси в організмі.

Вода потрібна нам кожного дня - ми використовуємо її для пиття, приготування їжі, миття, охолодження, нагрівання й майже на кожному етапі виробництва товарів. Хоча понад 70% поверхні Землі вкрито водою, тільки близько 3% цієї води є прісними. Тільки третина прісної води доступна людині, інша зберігається в льодовиках. Більшу частину вільної води складають ґрунтові води. Таким чином, річки і озера містять всього лише близько 0,3% прісної води світу.

Для наочності, на кожну ванну солоної води припадає 1 літр прісної, з якого тільки 1 чарочка доступна для пиття.

Зараз стає очевидним, що ми споживаємо дуже багато води, більше, ніж планета може відновити і очистити.

Понад мільярд людей на планеті не мають доступу до чистої питної води. Більшість з них живуть в бідних країнах. В Африці, наприклад, більше половини населення страждають від 6 серйозних хвороб, пов'язаних з водою. Від цих хвороб гинуть мільйони дітей по всьому світу. На думку експертів політичні конфлікти наступного століття будуть пов'язані зі скороченням запасів питної води.

Всесвітній день водних ресурсів був започаткований аби нагадати всім про необхідність шукати нові шляхи для вирішення існуючих проблем. Відновлення річок, гарне очищення стічної води в промисловості і в побуті, висадка дерев і охорона лісів, зменшення водокористування у промисловості, використання безфосфатних миючих засобів, звичайна економія води в побуті – про все це і не тільки ви зможете дізнатися з матеріалів нашої книжково-журнальної виставки «Від споживацького безглуздя нам воду треба берегти!». А, можливо, запропонуєте власний шлях щодо вирішення проблеми питної води.

/Files/images/2021_r/ц.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 184

Коментарi